Vrste materijala i održavanje nakita

Među svim predmetima u našem ormaru, nakit zauzima vrlo posebno mjesto.
Od sterling srebra do mjedi, zlata i nehrđajućeg čelika, nakit je nešto što kupujemo da bismo se osjećali posebnima, što darujemo nekome koga volimo ili da obilježimo nezaboravnu prigodu. Naravno, tu su i komadi koje kupujemo jednostavno zato što nam se sviđaju.

O materijalima

Mjed, sterling srebro i nehrđajući čelik su legure, međutim sterling srebro je jedini plemeniti metal što je ujedno i najveća razlika između njih.
Sterling srebro je napravljeno od 92,5% srebra plus 7,5% bakra kako bi se povećala njegova čvrstoća (otuda i izraz 925 sterling srebro). Njegov visok sadržaj srebra čini sterling srebro plemenitim metalom prave vrijednosti.
Mjed i nehrđajući čelik, s druge strane, nisu toliko vrijedni. Mjed je napravljen od mješavine bakra i cinka, dok je nehrđajući čelik kombinacija čeličnih legura što ih čini mnogo pristupačnijim.

Održavanje nakita

Sterling srebro

S vremenom biste trebali čistiti nakit od sterling srebra krpom za poliranje kako biste ga zadržali u najboljem stanju. Nakit od sterling srebra trebali biste držati podalje od vode jer voda može oštetiti njegov izgled.
Pažljivo postupajte s nakitom od sterling srebra jer mnogo jakih udaraca može utjecati na njegov oblik ili oštetiti najosjetljivije dijelove dizajna.

Nehrđajući čelik

Nehrđajući čelik vrlo je otporan na koroziju. Međutim, dijelovi nakita od nehrđajućeg čelika mogu biti izloženi riziku od oštećenja površine zbog oksidacije, korozije, hrđanja ili mrlja koje se mogu pojaviti tijekom dužeg vremenskog razdoblja u teškim uvjetima bez rutinskog čišćenja i održavanja.

Jedan od najučinkovitijih načina obnavljanja završne obrade nehrđajućeg čelika je korištenje octa i sode bikarbone. Započnite miješanjem jednakih dijelova vode i bijelog octa u bočici s raspršivačem. Raspršite smjesu na površinu materijala od nehrđajućeg čelika i ostavite nekoliko minuta prije nego što je obrišete mekom krpom. Izbjegavajte nanošenje mješavine na druge dijelove nakita kao što su biseri, kubični cirkoni ili drugi materijali koji nisu od nehrđajućeg čelika.

Mjed

Mjed ima mnogo izdržljivih kvaliteta i izdržljiviji je od sterling srebra. Međutim, oksidacija znači da mjedeni nakit nije napravljen za svakodnevno nošenje. Oksidacija se događa kada mjed reagira sa sumporom u zraku.
Soli, kreme za ruke i ulja na vašoj koži mogu uzrokovati oksidaciju. Postoji nekoliko načina za sprječavanje oksidacije uz malo održavanja, kao što je nanošenje polimerne barijere ili laka za nokte na unutarnju stranu vašeg prstenja ili naušnica, pravilno skladištenje nakita i izbjegavanje kontakta s vodom.
Za uklanjanje mrlja s mjedenog nakita pomiješajte jednu žlicu soli i sode bikarbone s jednom šalicom tople vode. Stavite svoj nakit u posudu. Mješavina će stvoriti kemijsku reakciju s folijom i mjehurićima dok čisti nakit. Isperite hladnom vodom i osušite čistom krpom.

Osjetljivost na metale

Oni koji su osjetljivi na bakar ili mjed ne bi trebali kupovati nakit od mjedi i umjesto toga trebali bi se odlučiti za naš nakit od nehrđajućeg čelika ili sterling srebra.Ne preuzimamo nikakvu odgovornost za bilo kakve reakcije koje se mogu dogoditi. Odgovornost je kupca osigurati poduzimanje svih mjera opreza jer ne možemo znati alergije i osjetljivosti svakog pojedinca.